camper toilet reinigen

Tips voor onderhouden van een camper toilet

Belang van goed onderhouden van het toilet in de camper

“ViajandoConManuela” is een Spaanse blog waarin Claudia en Claudio vertellen over hun ervaringen met het reizen met een camper samen met hun dochtertje Manuela. Zo schreven ze onder andere over het belang van het goed onderhouden van het toilet in een caravan of camper. Ze hebben drie van geconcentreerde producten getest en in hun blog beschrijven ze hun ervaringen en geven ze enkele handige gebruikstips. Veel leesplezier!

camper toilet-campergevraagd

3 onderhoudsproducten van Thetford

  • Aqua Kem Blue
  • Aqua Kem Blue Lavender
  • Aqua Kem Green

Lees de ervaringen over de onderhoudsproducten van het toilet

Het onderhouden van het toilet in uw caravan of camper lijkt simpel, maar er komt meer bij kijken dan u denkt. Hoe meer we erover weten, hoe makkelijker het wordt om het toilet in een caravan of camper in goede staat te houden. We willen jullie daarom graag meer vertellen over ervaringen met bepaalde producten en advies geven over het onderhoud van het toilet in een camper of caravan.

Door de afvaltank goed te onderhouden, voorkomt u nare geurtjes en zorgt u ervoor dat het toilet hygiënisch schoon blijft. Het afval kan beter worden afgebroken, er is minder gasvorming en de onderdelen zijn beter beschermd. Kortom, goed onderhoud is belangrijk!

Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat het toilet in goede conditie blijft om problemen in de toekomst te voorkomen. Daarnaast draagt een goed onderhouden toilet bij aan meer comfort en een betere kampeerervaring in de caravan of camper.

Onderhoud van de afvaltank

We hebben verschillende producten van Thetford getest die speciaal zijn ontwikkeld voor toiletten in caravans, campers en kampeerbussen. Hieronder vertellen we welke producten we hebben gebruikt en waarvoor ze worden gebruikt.

Aqua Kem Blue

Voor de afvaltank kunt u “Aqua Kem Blue” gebruiken. Deze toiletvloeistof ruikt naar pijnbomen en biedt een zeer effectieve chemische werking. Het is verkrijgbaar als standaard toiletvloeistof, concentraat en in zakjes. U kunt ook kiezen voor Aqua Kem Blue Lavender dat, zoals de naam al zegt, naar lavendel ruikt.

We hebben het concentraat getest. Dit heeft een krachtige en zeer effectieve werking aangezien het een hogere concentratie stoffen bevat (2,5 keer meer). U kunt Aqua Kem Blue gewoon in de afvaltank van een cassettetoilet of in de Porta Potti gebruiken.

Aqua Kem Green

Daarnaast hebben we “Aqua Kem Green” getest. Ook dit product kunt u voor de afvaltank van het toilet gebruiken. Het verschil met Aqua Kem Blue is dat Aqua Kem Green een ecologisch product is, met een biologische werking. Aqua Kem Green biedt daardoor een betere werking bij lage temperaturen.

onderhoudsproducten camper

Net zoals Aqua Kem Blue is het verkrijgbaar als standaard toiletvloeistof, concentraat en in zakjes. De in het wateroplosbare zakjes zijn zeer gemakkelijk in gebruik en zorgen ervoor dat u altijd de juiste dosering gebruikt. We hebben zowel het concentraat als de zakjes geprobeerd en beide werken even goed.

Zoals u misschien al is opgevallen, hebben bovenstaande producten elk een eigen kleur (blauw of groen). De toiletvloeistoffen zijn ontwikkeld om nare geurtjes te voorkomen, gasvorming tegen te gaan en het afval vloeibaar te maken, zodat u de afvaltank makkelijker kunt legen.

Milieu gevolgen

Het verschil tussen de blauwe en groene producten voor de afvaltank zit hem in de gevolgen voor het milieu. Een biologisch product dat absoluut veilig is voor septic tanks is Aqua Hem Green. Een dosis Aqua Kem Blue gaat maximaal vijf dagen mee, een dosis Aqua Kem Green maximaal vier dagen.

Onderhoud van het waterreservoir en de toiletpot

Voor het onderhouden van het waterreservoir en/of de toiletpot kunt u “Aqua Rinse Concentrated” gebruiken. Let op: er zijn twee versies van dit product. Let goed op dat u het juiste product gebruikt afhankelijk van:

Of u een toilet met waterreservoir hebt: gebruik in dit geval de standaard vloeistof (1,5 liter) of het concentraat (750 ml) om uw toilet te onderhouden en te beschermen.

Of als u een toilet zonder waterreservoir hebt (net als wij): gebruik de sprayversie. U kunt de spray direct in de toiletpot aanbrengen voor een goede spoeling. Het product zorgt bovendien voor een aangename geur en een beschermende laag in de toiletpot.

Tips voor gebruik

Hoewel de verzorgingsproducten voor caravans en campers over het algemeen eenvoudig in gebruik zijn, beantwoorden we hieronder drie veel gestelde vragen:

Welke dosering moet ik gebruiken?

Op het label van elk product staat wat de juiste dosering voor uw toilet is. Met de doorzichtige doseerstreep aan de zijkant of de achterkant van de fles (afhankelijk van het product) kunt u eenvoudig de dosering controleren.

Kan ik ook bleekmiddel gebruiken?

Gebruik nooit bleekmiddel; dit kan het toilet beschadigen. Aanbevolen wordt om alleen toiletvloeistoffen en geschikte reinigingsmiddelen voor dit type toilet te gebruiken.

Wanneer moet ik de afvaltank legen?

Dat weet u vast wel. Leeg de afvaltank wanneer de indicator aangeeft dat deze vol is. Leeg de afvaltank ook wanneer u terugkomt van vakantie en als u de caravan of camper in de stalling zet.

Wanneer u de caravan of camper naar de stalling brengt, moet u eerst het cassettetoilet legen en reinigen. Vul het toilet aan het begin van uw volgende reis weer met toiletvloeistof.

Wees een verantwoordelijke reiziger en leeg de afvaltank van het toilet ALLEEN op de daarvoor bestemde plekken. De meeste campings of camperplaatsen hebben een sanizuil.

Perfecte staat van uw toilet

We zijn aan het einde gekomen van onze blog over het onderhouden van een toilet in een caravan of camper. Eén ding is duidelijk: wij vinden het belangrijk dat ons tweede huis in perfecte staat verkeert. Bent u ook benieuwd hoe de camper het beste kan inpakken? Lees dan het blog over de inpaktips. We gaan er graag met onze camper op uit, genieten van elk moment en als alles schoon en netjes is, kunnen we er nog meer van genieten!

Terug naar overzicht