tips voor met de camper door europa

Met de camper door Europa? De 20 mooiste camperroutes

Een tour met de camper door Europa is natuurlijk hét hoogtepunt van het jaar. Waar gaat de tocht heen? We inventariseren de 20 mooiste camperreizen van Europa en stippelen de routes voor je uit. Want nu de vakantie dichterbij komt, beginnen de vakantieplannen voor menig camperliefhebber te bloeien. Waar gaat de reis dit jaar naartoe?

Wordt het een rondrit dichtbij huis door de Benelux? Of wil je liever een land ontdekken waar je niet anders niet zo snel voor zou kiezen? In deze blog geven we je een overzicht van de twintig mooiste camperroutes en de meest bijzondere bestemmingen om met de camper te bezoeken.

Camperroute #1: Rondreis door de pracht van Noorwegen

De beste bestemmingen in Europa met de camper

Hou je van natuur, rust en ruimte? Dan wil je minstens éénmaal in je leven een camperreis maken door Noorwegen. Door het allemansrecht mag je er – met respect voor het landschap, milieu en landeigenaren – overal vrij kamperen en overnachten met je camper.

Onze aanbevolen route begint in Kristiansand. Je komt er met de veerboot vanuit Denemarken. Vanuit Kristiansand rijd je door naar Stavanger. Onderweg toer je langs authentieke Noorse vissersdorpjes, zoals als Flekkefjord en Arendal.

In Stavanger neem je de weg richting de bekende stad Bergen. Eenmaal aangekomen in Bergen kun je uiteraard een lange avondwandeling maken door de haven en langs de omliggende winkeltjes.

Na Bergen rijd je nog meer naar het Noorden, richting Kristiansund (niet te verwarren met Kristiansand). Het is een route die je in twee dagen kunt rijden en waarbij elke plek die je bezoekt de authentieke Noorse cultuur ademt.

Vanaf Kristiansund rijd je in zo’n negen uur naar het zuiden naar het stadje Geilo. Een lange tocht, die je beloont met een ongekend mooie bestemming. Geilo ligt aan het nationale park de Hardangervidda, waar maar liefst twaalfduizend rendieren leven in de vrije natuur.

Een prachtige locatie om een natuurwandeling te maken. Vanuit de omgeving rond Geilo rijd je gemakkelijk weer terug naar Oslo. Hier stap je weer op de ferry naar Denemarken, op weg naar huis… of natuurlijk naar je volgende bestemming.

Camperroute #2: Kroatië en de 92 betoverende watervallen

Kroatië en de 92 betoverende watervallen

Steeds meer toeristen ontdekken het beeldschone en bijna Bounty-achtige Kroatië. We snappen wel waarom. Met name het uitzicht vanaf de kust over de azuurblauw zee is even adembenemend als betoverend.

Kroatië heeft, de losse eilanden niet meegerekend, zo’n tweeduizend kilometer aan kustwegen. Ondanks af en toe een gat in de weg (en her en der losse kiezels), zijn de wegen prima begaanbaar met een camper.

De camperroute die wij voor je hebben gekozen, laat je het mooiste en daardoor ook meest toeristische stukje van dit voormalig Joegoslavische land zien: Istrië. De reis duurt zo’n zes á uur en is tussen de 400 en 450 kilometer lang.

De route begint in het havenstadje Porec. Het is een typisch mediterraans stadje waar je hoort te flaneren over de boulevard, een ijsje eet met uitzicht op de zee en slentert door de knusse en sfeervolle straatjes. Onze tip voor de allerbeste route:

  • Halte 1: Porec – Rovinj: De volgende halte is Rovinj. Dit stadje is vergelijkbaar met Porec, maar het ligt zuidelijker en is gebouwd in een punt met een prachtig uitzicht op de Adriatische zee.
  • Halte 2: Rovinj – Pula: Vanuit Rovinj rijdt je door naar Pula. De meestbezocht bezienswaardigheid in deze stad is het oude amfitheater. Als je geluk hebt kun je er zomers een popconcert of toneelvoorstelling bijwonen.
  • Halte 3: Pula – Sveti Juraj: Van Pula rijd je vervolgens (via de mooist kustweggetjes) eerst naar het oosten en vervolgens naar de zuidelijke provincie Dalmatië. Als liefhebber van strand, rotsen en zee gaat jouw hart hier gegarandeerd sneller kloppen. In Dalmatië kom je aan bij het stadje Sveti Juraj. Dit stadje ligt op een half uur rijden van natuurpark Velebit. Een werkelijk prachtig park, waar de bergen tot in de zee lijken te verzinken. Ook vind je hier de diepste grot van Kroatië.
  • Sveti Juraj – Zadar: Vanuit Sveti Juraj rijd je door naar de laatste halt van de camperroute, het stadje Zadar. In dit stadje zijn in een trap op de boulevard orgelpijpen ingebouwd. Je kunt je vast inbeelden wat voor een prachtige geluiden eruit komen als de zilte zeewind erdoorheen waait. Een bijzonder schouwspel!

Een andere aanrader in dit gebied is het Nationaal Park Plitvice. Het populairste park van Kroatië bestaat uit zes meren die met elkaar verbonden zijn door maar liefst 92 watervallen! Je kunt er urenlang wandelen, maar een betere optie is om de camper er te parkeren en er twee dagen door heen te lopen. Je komt er ogen tekort!

Camperroute #3: Sardinië, het eiland van de torens

Een eiland bezoeken met een camper? Jazeker! Je komt op dit Italiaanse eiland via het Franse Toulon. Vanaf Porto Torres – waar je aankomt met de veerboot – kun je zo’n tweeduizend kilometer rijden langs de kust. Je kunt uiteraard ook halverwege oversteken.

Het ideale van reizen met een camper is dat je van routes af kunt wijken, omdat je niet op een bepaalde tijd weer in je huisje of caravan moet zijn. Die heb je immers altijd wel bij je. Zo kun je in alle rust afgelegen baaien, steile rotspartijen en pittoreske dorpjes bekijken.

De bijnaam van Sardinië is Isola dei uraghi en is afgeleid van de torens die in de bronstijd gemaakt zijn van droge, op elkaar gestapelde stenen. Sommige van die stenen zijn nog steeds te zien op dit Italiaanse eiland.

Naast de typisch mediterrane kusten, zijn er ook talloze bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken. Zo zijn er de beroemde grotten van Neptunes, een route langs verlaten mijnbouwputten en ook de hoogste duin van Europa vind je op Sardinië.

Tot slot mag een excursie per boot naar de tientalen kleine eilandjes niet ontbreken op deze camperreis. De eilandjes behoren bij de provincie Olbia-Tempio. Slechts één van deze eilandjes is bewoond.

Camperroute #4: De zuidwest kust van Groot-Brittannië

routes voor een onvergetelijke vakantie met de camper

Als je met je camper Engeland (of beter gezegd Groot-Brittannië) wilt verkennen, dan moet je absoluut langs de zuidwest kust rijden. Het eindpunt van onze route is de Kynance Cove: een baai met een wit strand die ook op een subtropisch eiland zou kunnen liggen.

De heenreis begint in Calais (Frankrijk) waar je de veerboot neemt naar Dover. Van daaruit rijd je met de camper naar Eastbourne. Hier kun je langs de kust de Seven Sisters bekijken, zeven witte krijtrotsen.

De volgende stop richting het eindpunt is bij Abbotsburry. Bij dit plaatsje zwemmen zo’n zeshonderd zwanen bij elkaar. Het woord ‘zwanenmeer’ is dan ook op zijn plek. In diezelfde buurt vind je ook de Jurassic Coast waar je fossielen kunt zoeken én vinden.

Na de ‘dinokust’ rijd je door naar Plymouth. Een mooie stad, met historische gebouwen waar een wandeling langs de kust ook zeker de moeite waard is. Uiteraard kun je het ook rijdend bekijken vanuit je camper.

Na Plymouth volgt de eindbestemming: Kynance Cove. Naast het zuidelijkste punt, wordt het ook vaak hét mooiste stukje van Groot-Brittannië genoemd.

Het water doet met zijn turquoise kleur tropisch aan en de mosgroene krijtrotsen doen je wanen in een sprookjesland. Oftewel: de perfecte omgeving om met je camper rond te trekken en te genieten van al het Britse natuurschoon.

Camperroute #5: Frankrijk, Op grottentocht in de Franse Ardèche

De Ardèche is Frankrijk op zijn puurst. Je vindt er nostalgische dorpjes, hoge bergen en groene landschappen en niet te vergeten heel veel grotten.

Hier vind je de beroemde druipsteengrot Aven d’Orgnac. Deze grot bestaat uit een bovengronds museum, waar je je ogen uitkijkt bij een tentoonstelling van opgravingen uit de omgeving. Uiteraard zijn er de bekende stalagmieten en stalactieten te zien, als je 120 meter onder de zee afdaalt in de grot.

Grot nummer twee in deze campertrip is die van Saint Michel d’Ardeche. Ook deze grot is een druipsteengrot, maar hij is veel groter. Maar liefst 46 kilometer lang. Ook is er een bijzondere wijnkelder te vinden. Waarschijnlijk de laagste wijnkelder ter wereld. In de grotten van Chauvet vind je geen druipsteenformaties, maar rotsschilderingen van maar liefst 36.000 jaar oud. Nog zo’n bijzonder detail: deze schilderingen zijn pas in 1994 ontdekt.

Dan grot nummer drie: de Grotte de la Madeleine. Ze zijn ontstaan door ondergrondse waterkracht. Tijdens de rondleiding krijg je een licht- en geluidsshow en ook is er van alles te zien over de flora en fauna uit de omgeving.

Andere grotten die in de Ardèche zijn te vinden zijn de Grotte de la Cocaliére, de grot Aven Marzal, Grotte Aven de la Forestiére en Grottes des Tunnels en Grotte des Hugenots.

Camperroute #6: Slovenië, meer dan Bled alleen

Slovenië, meer dan Bled

Wie Slovenië zegt, zegt het Meer van Bled. Als je met je camper vanaf de bergen afdaalt naar het dorpje Bled, zie je tussen de naaldbomen door een sprookjesachtig meer verschijnen. Het water is zo helderblauw, dat de wolken erin weerkaatsen.

Midden in dit meer staat een klein eilandje met daarop een kerk. Je komt er alleen met een van de vele gondels. In de buurt van Bled ligt het Triglav National Park. Dit park herbergt de hoogste berg van het land die zelfs is afgebeeld op de vlag.

Naast de beroemde berg, is dit park met name bekend vanwege de Vintgarkloof. De route naar deze kloof is (lopend) ongeveer een uur. Houd er wel rekening mee dat je alleen op de aangegeven parkeerplekken mag parkeren, ook met de camper.

Op een klein uur rijden van Bled ligt de hoofdstad Ljubljana. Naast het oude centrum en het bekende kasteel van de stad, is een boottripje door de omgeving ook een aanrader.

Camperroute #7: Kamperen in Zweden

Ook in dit Scandinavische land mag je op sommige plaatsen wildkamperen. Op een route na, hoef je dus niets te plannen voor je van huis af gaat. Wij geven je alvast een route die je in drie á vier weken een groot deel van Zweden laat zien.

Een tip is om in ieder geval op de weg tussen Vimmerby en Malmö, in het stadje Älmhult, het beroemde IKEA-museum aan te doen. Je kunt er o.a. je eigen cover maken van een IKEA-gids.

  • Nederland – Puttgarden (Dui)
  • Puttgarden (Dui) – via Denemarken naar – Malmö (Zwe)
  • Malmö – Gotenburg
  • Gotenburg – Junkoping
  • Junkping – Linkoping
  • Linkoping – Vimmerby
  • Vimmerby – Malmö
  • Malmö – via Denemarken naar – Puttgarden (Dui)

Een leuke tip als je echt in de bossen wil staan. Neem een tentje mee en ga een nachtje in de bossen overnachten. Dat is ook een mooie manier van kamperen. Let op wildkamperen mag niet overal en je moet je aan de regels houden zoals maximaal aantal nachten, schoon en netjes achterlaten van de locatie.

Camperroute #8: Italië, 187 kilometer rond het Gardameer

Een mooie camperroute door Italië

Het leuke aan een rondreis met de camper rond het Gardameer, is dat het overal weer net even anders is. Met uiteraard overal zon, zee en overheerlijk Italiaans eten. De totale afstand om rond het Gardameer te rijden is 187 kilometer. Je kunt ook een deel afsnijden door de veerboot te nemen van Limone naar Malcesine.

Een bijzondere plek – en het meest Noordelijk gelegen langs dit meer – is het stadje Riva. Het is een favoriete plek voor kite- en windsurfers.

Naar het zuiden rijdend kom je vervolgens langs het sfeervolle Malcesine. Je kunt er met een kabelbaan naar de top van de Monte Baldo, alwaar je een betoverend uitzicht hebt over de omgeving.

Aan de westelijke kant van het Gardameer loop de Tremosine sul Garda. Een route met diverse haarspeldbochten, die je langs achttien kleine, typisch Italiaanse bergdorpjes leidt.

Italiaanser dan dit, dat kan bijna niet. In het zuiden van het Gardameer ligt het klein (schier-) eilandje Sirmione. Je kunt er alleen komen via een statige ophaalbrug, behorend bij een van de mooiste kastelen van Italië. Op Sirmione heeft ooit de bekende operazangeres Maria Callas gewoond. Haar villa is er nog steeds. Uiteraard zijn er talloze mooie plekken langs het Gardameer te bewonderen. Een camper is dan het ideale vervoermiddel, aangezien je op diverse plekken kunt stoppen en je koffie altijd bij je hebt.

Camperroute #9: Portugal, Langs de Duoro

Met de camper toeren door Portugal

Een mooie route, waarbij je in principe geen kaart nodig hebt, is die langs de rivier de Duoro. Hij ontspringt in Noordwest Spanje en gaat bij Porto in Portugal de zee in. Naast de bekende wijn, Port, heeft deze regio ook de Unesco werelderfgoed status gekregen. Het spreekt voor zich dat zowel de natuur als dorpjes en steden in deze vallei een lust voor het oog zijn.

Twee dorpje om zeker naartoe te rijden zijn Pinhão en Peso da Régua. De weg er naartoe is 27 kilometer lang en bestaat uit maar liefst 93 bochten! Het uitzicht op de route is adembenemend. Vooral in het voorjaar (als de wereld er weer groen en kleurrijk wordt) waan je je in het paradijs op aarde.

Aan het einde van deze rit kom je aan in Porto. Deze tweede stad van het land staat vol met historische bouwwerken, gezellige winkeltjes en, gekleurde gevels. Uiteraard zijn overal de typisch Portugese azulejos (tegels) te zien.

En als je er toch bent, bezoek dan ook even de betoverende boekenwinkel Lello. Het doet eerder aan als een paleis dan een winkel en is alleen om het interieur al een bezoek meer dan waard.

Onze afsluitende tip: laat hier je camper wel even buiten de stad staan. Het is veel efficiënter (en milieuvriendelijker) om met het openbaar vervoer de stad te verkennen dan met je eigen mobiele huis.

Camperroute #10: Switzerland, de Grand Tour

De Grand Tour met de camper door Zwitserland

Wil je Zwitserland in al zijn verscheidenheid echt leren kennen? Dan is er de Grand Tour. De Grand Tour is een route van 1600 kilometer langs 22 meren, 5 alpenpassen, 12 Unesco werelderfgoederen en tientallen bezienswaardigheden.

Van palmbomen tot naaldbossen; en van met sneeuw belegde toppen tot aan drukke wereldsteden: deze trip maakt zijn naam meer dan waar. De route kun je vinden op een speciaal hiervoor gemaakte website.

Camperroute #11: Frankrijk, Oorlogsroute langs de Franse westkust

Een onmisbare route voor wie van historie houdt. Deze route brengt geschiedenisboeken tot leven en voert je van het ene na het andere historische plekje. De route brengt je langs de Franse westkust van waaruit de Engelsen, Amerikanen en Canadezen Europa hebben bevrijd van de Duitse bezetter.

Een typisch Frans stadje om als eerste te bezoeken, is Le Tréport. Dit stadje (met zo’n zesduizend inwoners) is gebouwd tussen de zee en een grote berg. De haven en de gekleurde huizen staan er centraal, maar ook de krijtrotsen zijn een bezoekje waar. Neem vooral de kabelbaan!

Vanaf Le Tréport rijd je verder zuidwaarts en neem je een tussenstop om vanaf het strand de olifantenrots van Étretat te bekijken. Als je er bent, begrijp je de naam wel.

Een volgend uitstapje betreft de bioscoop Arromanches 360. Hier kun je in 360 graden de invasie van de geallieerden bijna live meemaken. Beelden die je weer even met beide benen op de grond zetten.

Daarna rijd je met de camper verder naar de ommuurde stad Saint Malo. Deze muur is ooit gebouwd om aanvallen vanaf de zee tegen te houden. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over de smaragdgroene zee en de historische gebouwen aan de stadsrand.

Camperroute #12: Montenegro, een onontdekt land

Montenegro ligt aan de Adriatische zee, onder Kroatië en rechts van Italië. Het is een onbekend vakantieland (waar vind je ze nog) waardoor je er relaxed van de ongerepte natuur kunt genieten.

Wij raden je aan om een bezoek te brengen aan het Durmitor Nationaal Park. De natuur varieert hier van diepe kloven, tot een smaragdgroene rivier met overal geweldige vergezichten over en tussen de bergen. In dit park zijn de Tara-kloof (te bekijken vanaf een 180 meter hoge brug) en het Zwarte Meer de meest bijzondere plekken om te bezoeken.

Bezienswaardigheid nummer twee is de Gospa od Škrpjela. Dit mini-eilandje is ooit ontstaan door rotsen die van schepen vielen, toen eeuwen geleden de schepen werden aangevallen. Op een van de eilandjes vind je een klein kerkje uit 1632.

Nummer drie op de lijst is de waterval in de Cijevna-rivier. Ondanks dat dit de Niagara Falls van Montenegro genoemd worden, is het niet één grote waterval waar water honderd meter naar beneden klettert. Nee, het zijn meerdere kleine ‘vallen’ die trapsgewijs het helderblauwe water naar beneden laten kletteren. Leuk detail: je mag in de rivier zwemmen.

Omdat Montenegro drie keer zo klein is als Nederland, zijn de afstanden te overzien. Als je op een dag niet aan een bezichtiging toekomt, dan kun je er de volgende dag nog prima naartoe rijden.

Camperroute #13: Kamperen bij de Franse boer

Kamperen bij de Franse boer

In Frankrijk heb je het netwerk France Passion. Dit netwerk bestaat uit meer dan negenduizend gratis camperplaatsen bij zo’n 1850 Franse wijnboeren, land- en akkerbouwers en veehouders. Je kunt op deze manier genieten van het typisch Franse ‘joie de vivre’, oftewel levensgenot. Vaak bieden de eigenaren eigen gemaakte, lokale producten aan. Bourgondischer dan dit kan eigenlijk niet.

De enige voorwaarde is dat je zelf beschikt over een toilet, water en een prullenbak. Ook ben je verplicht om de gids aan te schaffen met daarin een jaarvignet, een lidmaatschapspasje en een gids met kaart van alle gratis camperplaatsen. De gids wordt elk jaar bijgewerkt en kost €29. Hij is te bestellen op de website van France Passion. 

Camperroute #14: Met de camper kamperen bij de boswachter

Met de camper kamperen bij de boswachter

Wil je op vakantie echt genieten van de natuur en tot rust komen? Dan zijn er de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Je vindt ze zowel in Nederland als over de landsgrenzen. Waar je bestemming ook is: in alle gevallen ben je ver weg van de drukte.

Op de kampeerterreinen vind je geen grote speeltuinen. De totale oppervlakte is dan ook bescheiden. De kampeerplaatsen daarentegen zijn wel ruim opgezet. Zo heb je alle ruimte en voel je je niet opgesloten tussen andere kampeerders. Ook de voorzieningen zijn minimaal. Zo is er op één plek na overal warm stromend water, maar verwacht geen grote campingwinkels.

Camperroute #15: Het noorderlicht spotten in Scandinavië

Het noorderlicht spotten in Scandinavië

Het noorderlicht staat op menig bucketlist. En dit is niet voor niks. Het feit dat de kleuren door de natuur zelf gevormd worden, maakt dit natuurfenomeen magisch. Om het noorderlicht te aanschouwen moet je afreizen naar Lapland, Spitsbergen of Noord-Noorwegen. Hoe dichter je bij de Noordpool bent, hoe beter je de aurora borealis ziet.

Het beste moment om het noorderlicht te zien, is van november tot en met maart. In die maanden zijn er veel zonuitbarstingen, die nodig zijn om de elektrisch geladen deeltjes te belichten. Hoe meer zonneactiviteit er is hoe intenser het noorderlicht is. Ook is het in deze maanden écht nacht. De donkerte van de nacht is namelijk nodig om de kleurenpracht te zien.

Het leuke van het noorderlicht spotten met een camper is, dat je je camper overal neer kunt zetten waar je maar wilt. Dus tussen de bergen, steile hellingen of vlakbij een groot meer tussen de naaldbomen. Avontuurlijker en mooier is er niet!

Camperroute #16: Soča Vallei

Slovenië wordt steeds meer ontdekt door de Nederlandse vakantievierder. Zo is het eerdergenoemde Meer van Bled dé toeristische trekpleister van het land. Maar er is meer. Zo is er de sprookjesachtige Soča Vallei mei daarin gelegen de rivier de Soca.

De vallei kenmerkt zich door hoge bergen met groene naaldbomen en diepe dalen (met ertussen stromend smaragdgroen water). Als je de vallei verkent vanuit je camper, heb je opvallend veel plekken waar je absoluut even stil wil staan om te genieten van de frisse lucht en de bulderende watervallen.

De Soča Vallei is bovendien een waar walhalla voor watersportliefhebbers. Of, beter gezegd, voor wildwatersportliefhebbers. Je kunt er raften, kajakken en canyoning. Niet te verwarren met kanoën, want canyoning is een combinatie van abseilen, wandelen, klimmen en zwemmen.

Je kunt de Soča Vallei perfect verkennen en bekijken met een camper. De vallei is bereikbaar via de Predilpas of Vrsic-pas vanuit Kranjska Gora of vanuit het zuiden via Nova Gorica.

Camperroute #17: Surfspots in Portugal

Langs de beste surfspots in Portugal

Ben jij wild van water en is geen golf voor jou te hoog? Dan is Portugese westkust dé bestemming voor jou. De Portugese westkust ligt aan de Atlantische Oceaan, wat betekent dat het water koud en ruig is. Ideaal voor surfliefhebbers.

Boven hoofdstad Lissabon heb je de bekende surfspots Peniche, Nazare en Ericeira. Het ideale van deze locaties is dat als de golven aan de ene kant van de rotsen te extreem zijn, ze aan de andere kant rustiger zijn. Ook is de zeebries een heerlijke afkoeling (die erg welkom is bij de warmte temperaturen die hier soms kunnen heersen).

Als het weer onstuimig is, vind je hier golven van meer dan twintig meter hoog. Het wereldrecord van de hoogste golf die ooit bedwongen is door een surfer heeft bij Nazare plaats gevonden en was zo’n 24 meter hoog! Ook kun je met je camper rijden naar Miradouro do Suberco. Vanaf dit punt heb je een magistraal uitzicht over de Portugese westkust.

Camperroute #18: Romantisch Toscane

Op pad in romantisch Toscane

Italië is volgens velen het meest romantische land van Europa. Smalle steegjes, mooie zandstranden, bourgondisch eten en lang uitgestrekte boulevards zijn hier eerder regel dan uitzondering. Toscane past dankzij historische steden en dorpjes als Siena, Pienza, San Gimignano, Florence en Luca perfect in dat romantische plaatje. De lange, dunne cipressen en heuvelachtige landschappen maken het geheel compleet.

Als je op vakantie bent met een camper gaat het niet alleen om de uiteindelijke bestemming van je reis, maar ook om de route er naartoe. Je camper is tenslotte je huis en vervoermiddel in één en dan wil je ook onderweg genieten van al het moois om je heen.

Het voordeel van deze provincie van Italië boven anderen is dat alle steden en dorpjes die het bezoeken waard zijn, vlak bij elkaar liggen. Je kunt gemakkelijk elke dag een andere stad bekijken, zonder dat je er uren voor hoeft te rijden.

Dan is er nog het Toscaanse landschap. Dit landschap kenmerkt zich door een heuvelachtig en bergachtig groen landschap. In de verte zie je witte bergtoppen en aan de kust vind je toeristische zandstranden. Rij bovendien door naar het zuiden van Toscane en je bereikt de ontzagwekkende schoonheid van de marmerachtige Apuaanse Alpen.

Camperroute #19: Camperroute door Duitsland

Kasteelroute Duitsland

Het grootste land van Europa mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje met camperroutes. Ondanks dat Duitsland qua gebied erg groot is, is het landschap niet erg divers: overwegend groen, berg- en heuvelachtig en veel bos. Zeker wel het verkennen waard!

Een ander voordeel van een campervakantie in Duitsland, is dat de wegen er over het algemeen erg goed zijn. In Oost-Duitsland wil het nog wel eens iets minder zijn, maar ook daar zijn de wegen nog altijd beter dan hoe je ze in Zuid- of Oost-Europa aantreft.

De route die wij voor je hebben uitgekozen is de Kastelenroute (de Burgenstrasse). De route is 770 kilometer en loopt van Mannheim naar Bayreuth. Onderweg zie je maar liefst zeventig kastelen en burchten. Sommige zijn nog steeds handen van adellijke families, maar de meeste worden gebruikt voor markten, openluchtfestivals of voor concerten.

Bij een aantal zijn ook musea ingericht, die je tijdens een rondleiding door het kasteel kunt bezoeken. Op de eerdergenoemde website kun je zelf kiezen welke route je wilt rijden met je camper.

Camperroute #20: Roemenië “De mooiste route ter wereld”

Mooiste route van Roemenië

Je verwacht het niet, maar de mooiste weg ter wereld ligt in Roemenië. Tenminste, volgens de makers van het Britse tv-programma Top Gear. Het is de Transfăgărășan, of nationale weg nummer 7C. Deze weg is niet heel lang – 90 kilometer – maar omdat het veel, heel veel haarspeldbochten bevat, doe je er zo twee tot drie uur over. Je mag er dan ook niet sneller rijden dan 40 kilometer per uur.

De officiële Transfargas-route begint bij het plaatsje Arefu. De weg leidt je langzaam omhoog, met een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 4,7 procent. Halverwege zie je de Vidrarudam, een immens groot stuwmeer. Bij dit meer kun je zowel linksom als rechtsom rijden. De weg die je rechtsom leidt is in veel betere staat en ook enkele kilometers langer.

Naast de vele haarspeldbochten is het bijzondere aan deze route dat hij op een hoogte ligt van 2134 meter. Op dit punt ligt het Balea meer (Balea lac). Hier is een parkeerplek waar je de camper, auto of motor kunt parkeren en kunt rondkijken. Ook staan er enkele kraampjes waar je souvenirs kunt kopen.

Bij de aanleg ervan door dictator Nicolae Ceausescu zijn er meer tunnels en viaducten aangelegd dan bij welke andere Roemeens weg dan ook. Ook zijn er delen van wegen die het hele jaar door nat zijn vanwege de sneeuw of watervallen uit bergbeekjes. Daar is het dus extra opletten.

Als je vanaf het Balea Lac aan de afdaling begint, zie je op de weg beneden je alle haarspeldbochten liggen. Bij helder weer kun je zelfs het eindpunt zien.

Houd er wel rekening mee dat vanwege de heftige sneeuwval de weg tussen oktober en juni vaak is gesloten.

 

Ben je geïnspireerd geraakt door deze twintig betoverende camperreizen binnen Europa? Lees dan ook onze blog over hoe je handig en slim je camper inpakt.

Terug naar overzicht