5 tips als de camper uit de stalling komt

Zo, de winter zit er weer op! Tijd om de camper weer uit de stalling te halen. Maar waar moet je op letten, als je favoriete vakantievoertuig uit z’n winterslaap komt? We helpen je op weg met de volgende vijf tips.

Tip 1: Doe gelijk een controle van de camper

Veel camperaars rijden het hele jaar met de camper, maar veel mensen gebruiken de camper alleen op vakantie of de zomerperiode. Veel camperaars stallen hun camper. Door de winterstalling heeft de camper lang stil gestaan. Hij moet weer uit zijn winterslaap worden gehaald. Voordat u op pad gaat met de camper is het belangrijk om een checklist te maken. Het is goed om de camper te controleren zodat u veilig op pad kunt met de camper.

De 7 belangrijkste checks bij een camper

Heerlijk de camper is weer opgehaald maar dan? Wat is als eerste van belang om te checken of de camper goed werkt en goede condities is.

  1. Voordat u gaat rijden is het verstandig om op locatie de camper te controleren van schade. Veel campers zijn voor de winterstalling gebracht en worden met dit mooie weer opgehaald. Ongeluk zit in een klein hoekje dus een rondje om de camper lopen is verstandig.
  2. Heeft u gasflessen, sleutels of boekjes afgegeven voor de winterstalling? Neem alle zaken die u heeft afgegeven bij de stallinghouder weer terug. Deze zaken horen wij de camper. Vaak worden reservesleutels afgegeven bij het wegbrengen van de camper. Het is verstandig om de reservesleutel altijd mee te nemen als u reist met de camper.
  3. Kenteken controleren. Is het kenteken niet opgeschort? Mocht dit wel het geval zijn dan dient u contact op te nemen met de RDW.
  4. APK uitgevoerd. Controleer in de boekjes van de camper of de APK niet is verlopen. Voordat u op vakantie gaat moet de APK geldig zijn Dit voor uw rijveiligheid maar ook om een boete te voorkomen.
  5. Bandenspanning en profieldikte
    Voordat er weggereden kan worden moet de bandenspanning en profieldiepte opgemeten worden. De leeftijd van de banden moet gecontroleerd worden. Wij raden aan om altijd de banden te controleren voordat u op pad gaat.
  6. Hoe bent u verzekerd? Op de weg moet de camper goed verzekerd zijn. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen en vormen. Lees en bedenkt goed hoe u verzekert wilt zijn! Vergeet ook niet de groene kaart mee te nemen. Deze hoort bij de camper. Zorg ervoor dat u de verzekeringspapieren en de groene kaart netjes bewaard.
  7.  Ken u camper, maak een checklist. Heerlijk de camper is rijklaar en het is tijd om te vertrekken. Het is vast een tijdje geleden dat u in de camper heeft gereden. Hoe lang is de camper nog maar en hoe hoog. Dat zijn zaken die regelmatig worden vergeten maar wat wel heel belangrijk is. U moet er toch niet aandenken om klem te zetten met de camper. Wat helpt om dit te voorkomen is om een checklist te maken die hangt bij u zonneklep. Dan ziet u altijd de afmetingen van de camper en weet u of de camper door een viaduct past.

Tip 2: Welk onderhoud kan echt niet wachten?

  • Check de handrem; heeft u geen blokken gebruikt of in de versnelling gezet bij het wegzetten van de stalling? Dan kan het zijn dat de handrem vast zit. De remvoering kan plakken aan de remtrommel. Zitten ze vast dan niks forceren.
  • Accu’s; check de accu’s werken deze nog goed?
  • Waterinstallatie; de watertanks zijn voor de winterstalling leeggemaakt en gespoeld. Voor vertrek kunt u nogmaals spoelen en dan weer bijvullen.
  • Boiler; de stroomvoorzieningen kan weer aangezet worden en draai de warmwaterkranen in keuken en badkamer open. Zorg voor verversing.

Tip 3: Handige tips voor vertrek van de camper

Heerlijk om de camper weer fris te maken voor vertrek. De camper kan voorzien worden van een goede voorjaarsschoonmaakbeurt. Het is toch een stuk lekkerder als de camper fris ruikt en weer stofvrij is.

  1. Toilet; zorg weer voor voldoende vloeistoffen in het toilet.
  2. Ruitensproeier; de ruitensproeiervloeistof kan weer bijgevuld worden. Onderweg is het plezierig dat er voldoende vloeistof aanwezig is.
  3. Ruitenwissers; check of de ruitenwissers goed werken en dat de rubbers niet droog zijn.
  4. Gordijnen; hang de gordijnen weer terug en leg de kussens weer terug. Nu ziet de camper er weer een stuk gezelliger uit!
  5. Ventilatie; tijdens het schoonmaken eerst de camper nog lekker laten luchten. Dakramen en zijramen openzetten.
  6. Vochtvreter; leeg de vochtvreters.
  7. Gasflessen; gasflessen kunnen weer opengezet worden.

Tip 4: Camper laten keuren?

Gezien de maand waarin u de camper ophaalt is het vaak de periode wanneer de camper gekeurd wordt. Is u camper 3 jaar oud dan is het zaak om uw camper elk jaar te laten keuren. Onze voorkeur is om te laten keuren na de winterstalling zodat u veilige kilometers kan maken!

Tip 5: Met de camper op pad in de lente!

Yes u bent klaar voor vertrek. Hoe leuk is het om weer in uw huisje te overnachten en weer mooie overnachtingsplekken te bezoeken.

Gezien de maand waarin u de camper ophaalt is het vaak de periode wanneer de camper gekeurd wordt. Is u camper 3 jaar oud dan is het zaak om uw camper elk jaar te laten keuren. Onze voorkeur is om te laten keuren na de winterstalling zodat u veilige kilometers kan maken!

  • Download de gratis Camperplaatsen apps en route

Om te weten waar u kunt overnachten is het prettig om een app voor camperplaatsen te downloaden. Dan ziet u direct waar u kunt staan en hoe de camperplaats eruitziet. Een goede voorbereidingen is prettig voor vertrek. Stippel de route uit waar u langskomt. Check of uw navigatie nog up te date is en/ of u de juiste wegenkaarten meeneemt.

  • Boodschappen voor de eerste dagen.
  • Bij vertrek heeft u een volle gasfles. Wij raden aan om een extra reserve gasfles aan te schaffen.
  • Neem gereedschap mee.
  • Mocht er een klein ongeval zijn dan is het prettig als u gereedschap mee heeft. Een raam die kapot is kunt u zelf eerst makkelijk plakken met ducktabe. Zo zijn tyraps ook goed om mee te nemen.
  • Goed humeur! Zorg voor een ontspannen rit en dat u zin heeft in de dag. Begin de dag met een lach!
Terug naar overzicht