camper taxeren

Tips bij de verkoop van uw camper

Met waarschijnlijk veel kilometers op de teller en dierbare herinneringen aan vakanties heeft u besloten uw camper te verkopen. U wilt een nieuwer type aanschaffen of voortaan op vakantie in een andere accommodatie. Wat de reden ook is, u moet de camper eerst nog zien te verkopen. En daar gaat nog best wat tijd en energie in zitten. Wij geven u een aantal tips waar u rekening mee dient te houden bij de verkoop van uw camper.

Maak uw camper schoon

Het klinkt logisch, maar toch gebeurt het lang niet altijd goed: zorg dat uw camper gewoon schoon en fris is. Een vieze of verwaarloosde camper zal niemand kopen. Probeer vlekjes uit de bekleding te halen en stickers van de ramen. Zorg ook dat u de camper even goed laat luchten. Dit vinden de meeste mensen toch frisser ruiken. Ga uiteraard ook echt goed met een sopje en de stofzuiger door uw camper heen en maak ‘m ook aan de buitenkant goed schoon. Vergeet ook het dak van de camper niet schoon te maken.

Bepaal een verkoopprijs

Uiteraard wilt u uw camper voor een eerlijke prijs verkopen. Deze prijs wordt grotendeels bepaalt door hoe goed u uw camper heeft onderhouden en het bouwjaar van de camper. Ook speelt mee of er nog een APK op de camper zit. U kunt op internet uitzoeken wat vergelijkbare campers kosten of wat iemand anders voor zijn tweedehands camper vraagt.

Snel verkopen, scheelt u geld

Als u uw camper snel wilt verkopen kunt u iets onder uw verkoopprijs gaan zitten. Dit heeft ook als voordeel dat u geen extra kosten meer kwijt bent aan bijvoorbeeld stalling, onderhoud, verzekering of motorrijtuigenbelasting. Dit kan per jaar al snel honderden euro’s schelen. Het is dus zeker de moeite waard om snel van uw camper af te willen en de minimale verkoopprijs iets lager te bepalen dan wat er gemiddeld voor gevraagd wordt.

Uw camper zelf verkopen

Er zijn meerdere opties om uw camper te verkopen:

  • U doet het zelf.
  • U verkoopt ‘m aan een opkoper.
  • U schakelt een bemiddelaar of dealer in.

Als u besluit uw camper zelf te verkopen kost u dit veel tijd en energie. Naast dat het het meest effectief is om uw camper op meerdere verkoopsites aan te bieden, moet u ook zelf tijd maken om de bezichtigingen te doen en te onderhandelen met potentiële kopers. En als u uw camper niet aan de eerste of tweede geïnteresseerde verkoopt, dan bent u hier veel tijd aan kwijt.

Een bemiddelaar inschakelen

U kunt ook besluiten een bemiddelaar of dealer in te schakelen. Zo’n soort makelaar, neemt u al het geregel uit handen en zorgt ervoor dat uw camper hoogstwaarschijnlijk verkocht wordt. Nadeel is dat bemiddelaars een bepaald percentage van de verkoopprijs rekenen als bemiddelingskosten en dat het alsnog wel even kan duren voordat uw camper verkocht is. Intussen lopen de kosten voor de verzekering, stalling en onderhoud door.

Een opkoper verkoopt snel en geeft een marktconforme prijs

De derde optie is om uw camper te verkopen via een opkoper. Dit is ook wat wij van campergevraagd.nl doen. U biedt uw camper met foto’s en gegevens aan op onze website. Deze gegevens heeft u ook nodig als u de camper zelf of via een bemiddelaar wilt verkopen, dus het geeft geen extra werk. Wij geven u binnen één werkdag een reactie met, onder voorbehoud van een bezichtiging, een prijs voor uw camper. Als u hiermee akkoord gaat, garanderen wij een snelle bezichtiging. Als de staat van uw camper goed is dan halen wij binnen vijf werkdagen uw camper op. Na het tekenen van de koopovereenkomst betalen wij direct uw geld uit. Dit kan zowel contant als via de bank.

Maak de juiste foto’s van uw camper

De potentiële koper van uw camper wil zoveel mogelijk weten van uw camper. Maak daarom zowel overzichtsfoto’s als detailfoto’s. En zowel van de binnen- als de buitenkant van de camper. Denk aan foto’s van de bekleding van de stoelen, de staat van de banden, foto’s van het kookgedeelte en van extra vakjes die je op overzichtsfoto’s niet kunt zien. Ook foto’s van gebreken moet u gewoon laten zien. Denk aan vlekjes op de bekleding, krasjes of deuken in de lak aan de buitenkant of roestplekken. De koper komt zo niet voor verassingen te staan en u doet de bezichtiging niet voor niks. De potentiële koper weet immers ook wel dat de camper gebruikt is en zal geen camper in nieuwstaat verwachten.

Ja, ik wil mijn camper verkopen!