In de winter met je camper op pad

De winter komt eraan!

De meeste camperaars zullen nu denken: dit is niet het meeste aantrekkelijke periode om op vakantie met de camper te gaan. Onterecht! Want op de kou kunt u zich goed voorbereiden en er zo een knusse vakantie van maken.

Het is mogelijk om erop uit te trekken met uw camper om mooie steden of sneeuwlandschappen te zien of een sportieve wintersportvakantie te houden.

In de winter kan een landschap totaal anders zijn. Door de sneeuw worden de bossen, straten en steden magisch.

En ja, het is mogelijk ook heerlijk te slapen in de camper als de buitentemperatuur beneden het vriespunt is.


Waar moet u met de camper in de winter rekening mee houden?

Met de camper in de winter op pad vraagt voorbereiding. Er zijn meerdere factoren waar u rekening mee moet houden als u met de camper bijvoorbeeld op wintersport gaat.

Denk bij de voorbereiding van uw reis aan waar u met de camper naar toe gaat. Blijft u in Nederland of bezoekt u het buitenland waar wellicht veel sneeuw ligt? Kom niet voor verrassingen te staan wat een onprettig gevoel geeft.

In de winter op pad zorgt voor extra aandacht bij het inpakken van de camper. Het is makkelijk om een checklist te maken zodat de camper goed tegen de vorst kan en dat u zelf ook lekker warm blijft.

Camperplaatsen en campings in de winter

Houd er rekening mee dat in de winter veel campings en camperplaatsen gesloten zijn. Check daarom van tevoren welke campings geopend zijn en of ze goede voorzieningen hebben. Als u op wintersport gaat en u bezoekt een druk skigebied is het aan te raden de camping te reserveren.

Wat is er te doen en te beleven?

De nachten zijn in de winter langer en het is een stuk donkerder. Knus in de camper met een goed boek, kaarsje en een glaasje glühwein is genieten.

In de winter zijn er tal van evenementen en bezienswaardigheden te bezoeken. Denk aan de diverse kerstmarkten, hotspots waar je energie van krijgt of zoek juist de rust op die zorgt voor ontspanning.

Er zijn veel websites waar u de leukste activiteiten en mooiste plekjes kunt vinden. Zoek op internet of via apps de mooiste wintercamperplaatsen en waar u heerlijk kunt eten. Of combineer de vakantie met een winterse activiteit of bijzonder musea.

Blijft u in Nederland? Dan zijn er ook mooie wandelingen. Met onze vele natuurgebieden is er voor ieder wat wils. Of je nu wilt wandelen in de duinen, bos, over het strand of door de steden het is allemaal mogelijk.

Nederland is klein, dus maak met de camper een rondje door heel Nederland.

Top 5 van kerstmarkten

De mooiste en meest sfeervolle kerstmarkten in Europa op een rij. Hier onze top 5 voor de kerstmarkten.

  1. De kerstmarkt in Düsseldorf
  2. Kerstmarkt in Valkenburg
  3. De kerstmarkt in Wenen
  4. De kerstmarkt in Münster
  5. De kerstmarkt in Neurenberg

Is mijn camper wel geschikt voor een wintervakantie?

Niet alle campers zijn geschikt voor een wintersportvakantie. Het belangrijkste voor een comfortabele wintertrip is de isolatie van de camper. Daarnaast zijn vele moderne campers uitgerust met een goede verwarming.

Winterbanden of sneeuwkettingen?

Tijdens winterse omstandigheden moeten campers beschikken over een winteruitrusting.

Voor de camper zijn winterbanden geen overbodige luxe. In landen zoals Duitsland, Zweden en Finland zijn winterbanden verplicht. Controleer voor vertrek de wetgeving van het land waar u naar toe gaat.

Als de camper geen winterbanden heeft. dan bent u namelijk niet verzekerd in geval van schade.  Daarnaast kunt u aansprakelijk worden gesteld bij een eventueel ongeluk.

Maar het allerbelangrijkste is de veiligheid: het gebruik van winterbanden zorgt bij lage temperaturen voor een betere grip op de weg.

De winterband zorgt namelijk voor een kortere remweg. Zodra de temperatuur onder zeven graden komt presteren winterbanden beter dan gewone (zomer) banden.

Net als winterbanden zijn sneeuwkettingen zeer aan te raden. Sneeuwkettingen verhogen de grip en zorgen voor de veiligheid op de weg.

Sneeuwkettingen zijn verplicht op trajecten die zijn aangegeven met het ronde blauwe bord. Dit bord is te herkennen aan een band met sneeuwketting.

Tips voor als u sneeuwkettingen gebruikt
Handig om naast de sneeuwketting werkhandschoenen, warme jas en een matje zodat u de sneeuwkettingen er makkelijk omheen kunt leggen mee te nemen.

Voordat u vertrekt is het handig om een keer te oefenen. Gaat u naar een gebied waar sneeuwkettingen verplicht en nodig zijn? Dan is huren ook een optie.

Checklist: 8 manieren om u camper te beschermen tegen de vorst

Een aantal tips over hoe u uw reis zo aangenaam mogelijk kunt maken met de camper.

Denkt u aan deze dingen?

  1. Deurrubbers: Behandel deurrubbers voordat u vertrekt met talkpoeder om bevriezing te voorkomen en doe antivries in uw ruitensproeier. Hierdoor blijft uw zicht optimaal.
  2. Accu: Zorg ervoor dat de accuklemmen corrosievrij zijn en bescherm deze met zuurvrij vet. Check de accu voordat u op pad gaat. Is de conditie van de accu niet optimaal koop dan voor de zekerheid een nieuwe accu.
  3. Brandstof: Zorg voor voldoende brandstof. De motor gebruikt bij stationair draaien weinig brandstof, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat bijv. in noodgevallen er brandstof over is om de kachel te laten draaien (helemaal indien u een dieselkachel hebt).
  4. Stroomkabels: Zorg ervoor dat uw stroomkabel zoveel mogelijk vrij ligt van de grond, het kan anders zijn dat deze zich in de sneeuw invriest. U zult zeker niet de eerste zijn die zijn stroomkabel moet achterlaten.
  5. Verwarming 1: Onmisbaar is een goed werkende verwarming. Test daarom voor vertrek de boiler en de kachel. Een ringverwarming is het prettigst, die verwarmt de camper gelijkmatig.
  6. Verwarming 2: Laat altijd uw verwarming aan staan, ook als u overdag niet in de camper aanwezig bent.
  7. Propaanflessen: Vertrek met twee volle gasflessen van het type propaan. Dit gas blijft ook bij sterke vorst vloeibaar. Het andere type, butaangas bevriest.
  8. Isolatiemateriaal: Isolatiemateriaal voor de cabineramen en eventueel een gordijnafscheiding voor de cabine.

Handige spullen om mee te nemen

Het winterse weer en de kerstperiode komen eraan. De verlanglijstjes worden weer enthousiast ingevuld. Als u in de winter op pad gaat met de camper, is het noodzakelijk een aantal zaken niet te vergeten.

Tip voor je verlanglijstje: vraag warme sokken voor de kerst en een extra dikke kersttrui voor de wintersport.

Het werken met laagjes is goed voor de warme. Dit zorgt ervoor dat u het niet koud krijgt.

Ook de camper kan speciale sokken dragen namelijk De AutoSock. Dit is een textiel wielcover en zorgt dat de banden niet bevriezen.

Een checklist van 19 zaken wat aanwezig is om mee te nemen in de camper.

  1. Neem ontdooispray mee voor uw sloten en ruiten. Tip; leg hem in een tas.
  2. Neem meerdere ijskrabbers Grote kans dat door de kou de krabber breekt.
  3. Neem een sleepkabel mee voor als u pech krijgt.
  4. Startkabels zijn van belang als de accu bij bevriezing niet functioneert.
  5. Zaklantaarn is handig om mee te nemen.
  6. Veiligheidshesjes is een must voor de veiligheid indien u pech krijgt zodat u opvalt bij de weggebruikers. Ze zijn ook in veel landen verplicht om te dragen tijdens het wisselen van een lekke band of bij pech.
  7. Verzekeringspapieren en belangrijke telefoonnummers van familie en bedrijven.
  8. Neem een föhn mee om bevroren delen of leidingen te ontdooien.
  9. Neem een (zachte) bezem of schep mee om de camper sneeuwvrij te kunnen maken.
  10. Mocht u alsnog het risico van bevriezing niet willen lopen, dan kunt u er ook voor kiezen om uw water in jerrycans mee te nemen.
  11. Sneeuwkettingen.
  12. Reservemotorbrandstof en noodvoedsel. Vooral drinken voor bij geval van insneeuwen of in de file.
  13. Een naald om verstopte of bevroren ruitensproeiers op te prikken.
  14. Vloerbedekking of een warm stukje tapijt. Is toch lekker aan je voeten en zorgt voor meer isolatie.
  15. Plakbandom portiersloten vrij van sneeuw te houden.
  16. Een goede wegenkaart.
  17. Een gevarendriehoek voor pech.
  18. Boekjes om de overnachtingsmogelijkheden op te zoeken. Ook de ondergrond van de camperplaats is goed om te weten. Bij slecht weer is een verharde ondergrond goed om op te staan met de camper.
  19. Spelletjes, kaarsjes en lekkere stamppot voor de gezelligheid en warmte.

Checklist om veilig op pad te gaan met de camper


Er zijn veel vakantiegangers die denken dat het niet handig is om met de camper op vakantie te gaan. Maar het is toch juist heerlijk om uw eigen huisje en spullen mee te hebben.

Het grote voordeel van camperen is de mobiliteit: u kunt gaan en staan waar u wilt. Valt een plek tegen? Dan rijdt u zo door naar een andere bestemming. Bent u op wintersport en u heeft de skipistes allemaal al vaak gedaan? Dan rijdt u zo naar een ander skigebied.

Uiteraard is een goede voorbereiding om in de winter te camperen een must. Het is belangrijk dat de juiste maatregelen zijn genomen, zodat u verzekerd bent van een gezellige, fijne en veilige vakantie.

Al deze punten zorgen voor mooie herinneringen en een heerlijke vakantie die voor herhaling vatbaar is!

Terug naar overzicht