camperbanden

Camperbanden controle, waar let u op?

Hoe zit het met uw camperbanden? Waar let u op bij de camperbanden?

De zomer komt eraan en veel camperaars gaan weer genieten van de avonturen met de camper. Wellicht dit jaar in eigen land maar het blijft belangrijk om uw camperbanden te controleren voor vertrek. De meeste camperaars rijden niet zoveel kilometers met de camper als met de auto. De banden met de auto kunnen vaak circa 60.000 km mee maar de banden van de camper een stuk minder kilometers. Als de camper heeft stilgestaan is het vooral nodig om de spanning regelmatig te controleren. De juiste spanning zorgt voor meer grip op de weg. Dat je een kortere remweg hebt en minder kans op slippen.

Wat zijn 5 redenen voor slijtage bij camperbanden?

1 Gewicht

Als u weggaat met de camper wilt u graag veel spullen meenemen zodat u even weg kan blijven. Vaak worden de kasten en de garage goed gevuld.

Een camperband wordt flink belast door de belading.  Banden die te veel worden belast slijten namelijk sneller.

2 Zon

Het is heerlijk om de zon met de camper op te zoeken, maar de banden vinden de zon minder prettig. Zonlicht heeft invloed op de kwaliteit van de band. Het tast de soepelheid aan en zorgt ervoor dat de banden uitdrogen.

3 Onderhoud van de band

Bij de autobanden krijgt u vaak een melding dat de bandenspanning niet goed is. De juiste bandenspanning is voor de camper ook een must. Niet te hard, maar de band moet ook niet te zacht zijn. Controleer de bandenspanning regelmatig en houdt de leeftijd van de band in de gaten. Je kunt op de band zien hoe oud de camperbanden zijn. De leeftijd wordt aangeven met een DOT code. DOT staat voor: Department of Transportation (DOT) en dit symbool is terug te vinden op de zijkant van elke band.  De cijfers geven aan wanneer en waar de band

geproduceerd werd.  Gebruik de juiste ventielen. Als de bandenspanning goed is dan rijdt de camper ook fijner en de camper verbruikt ook minder brandstof.

4 Rijgedrag

Is misschien vanzelfsprekend, maar neem geen stoepjes mee of andere opstakels op de weg. De gebruiks- en belastingomstandigheden van de camper spelen ook een rol.
Als de bandenspanning en rijgedrag goed zijn dan is het brandstofverbruik ook minder en slijten de banden minder snel.

 • Snelheidsmogelijkheden
  Hoe hard rijdt u met de camper. Een band slijt bij 120 km per uur circa 2 maal zo snel als bij het rijden van 80 km per uur.
 • Rijgedrag
  Bent u een voorzichtige rijder of graag hard? Hoe u remt en optrekt speelt mee voor de belasting van de banden.
 • Wegennetwerk
  Is het een bochtige weg of gaat u de bergen in? Hoe de route en de weg eruit ziet heeft invloed op de banden.
 • Periode van rijden
  Gaat u in de zomer of in de winter. In de zomer drogen de banden sneller uit waardoor een grotere kans is op een klapband.

5 Levensduur

De leeftijd van de band is zichtbaar op de band. Uw verzekeraar geeft wellicht in de polis aan hoe oud de band mag zijn.
Het is verstandig om de banden regelmatig te laten keuren door een bedrijf die er verstand van heeft.

Kijk naar de DOTcode van de band. Deze code geeft aan wanneer de band geproduceerd is.

Conclusie

Camper rijden met de juiste banden en bandenspanning is veiliger, zuiniger en uiteindelijk ook beter voor het milieu! Maakt u geen gebruik van de camper en staat hij altijd stil? Gebruik dan het verkoop formulier van Campergevraagd om uw camper direct te verkopen.

Terug naar overzicht